Guns in Time

Tak se jmenoval v pořadí čtvrtý kalendář z dílny grafického Studia Vlado, který jsem pro ně dělal. A po čtvrté opět z jiného soudku. Rozmanitost. To je to, co mi vyhovuje a baví. Opět nová výzva. Se vším všudy, co k takovému focení patří. Není to pouze o tom zmačknout spoušť, jak se řada klientů domnívá. To naštěstí to není případ tohoto studia, a proto s nimi rád pracuji. Stisk spouště je završením poměrně dlouhého a promyšleného procesu.

Ze všeho nejdříve je nutné snímek vymyslet, zhmotnit ho alespoň ve svých představách. Teprve když ho před sebou alespoň matně a v hrubých rysech „vidíte“, začnete tušit, co vše k jeho realizaci budete potřebovat. Jste na začátku cesty…

Tak například jeden motiv ze zmiňovaného dvanáctilistého kalendáře. Zadání je stručné: motiv z 1. světové války a v hlavní roli náboje Sellier & Bellot ráže 7.63 mm do modelu německé pistole Mauser 1896. Tu mimochodem vlastnil i Winston Churchill.

Co s tím, jak pojmout 1. světovou válku? Pokud se sejde deset fotografů, každý si nejspíše najde jiné řešení. A to je na fotografii to úžasné! Na umění všeobecně! Fantazie a hranice představivosti jsou nekonečné. 

Napadlo mne vytvořit ve studiu prostorový model německého zákopu. Použiji k tomu pytel písku, starý sloup elektrického vedení, ostnatý drát a pár dalších rekvizit, které mohl mít kromě zbraně a nábojů samotných, voják, resp. důstojník, v zákopu k dispozici. Nesmí toho ale být zase moc, aby se pozornost divákova oka moc nerozmělnila. Fajn - zbraň, lucerna, přilba, pouzdro s mapou, bodák a pár dalších rekvizit.

Lucernu i přilbu konzultuji s vojenským odborníkem, studujeme zahraniční odborné knihy, abych se nedopustil nějaké zbytečné chyby. Pak už začíná kolečko Barrandov fundus, filmový zbrojíři z Flash Barrandov a sklad České televize, kde postupně dávám dohromady vše potřebné. Když mám vše na hromadě, je možné přistoupit k aranžování scény. Snažím se vytvořit iluzi nasvícení scény vojenskou světlicí a světlem upoutat pozornost na to nejdůležitější a tím jsou pochopitelně náboje. Pomáhá mi v tom i hloubka ostrosti. Dobové sirky a cigarety ve finále nepoužiji, scéna se mi ve finále zdá již přeplácaná.

Cvak, cvak a je hotovo. Bourám scénu, rozvezu rekvizity, sesypu písek do pytle a připravím si studio na další snímek. Tak a ještě jedenáct takových fotek a mohou se jich ujmout grafici…

Fotogalerie