Danka with love

Tak zní název v pořadí šestého kalendáře pro Sellier & Bellot na rok 2018, který je okénkem do života mistryně Evropy, vítězky světového poháru a olympijské medailistky ve skeetu, slovenské reprezentantky Danky Bartekové. Díky jejímu nasazení, naprosté koncentraci a s jasným cílem dosáhnout co nejlepšího výsledku se mi s Dankou fotografovalo naprosto skvěle. Během jednoho dne focení ve studiu a tří na lokacích se opět potvrdilo, že podobné vlastnosti u profesionálních sportovců bývají zpravidla pravidlem...

S konceptem přišlo opět studio Vlado. Na jejich neotřelé nápady a snahu být originální jsem si za ta léta spolupráce už téměř zvykl. Držet se zadání a najít rovnováhu mezi inscenovanou a reportážní fotografií ale nebyla tentokrát vůbec snadná práce. Mix těchto dvou žánrů v rámci jednoho projektu – navíc kombinovaných fotografováním v exteriérech i studiu - je pro fotografa složitý z vícera důvodů. Například i z hlediska nasvícení jednotlivých vizuálů.

Že jsem hračička, a baví mě se světlem experimentovat, se o mně ví. Tentokrát mne napadlo využít na několika záběrech i LED světla od společnosti Fomei, konkrétně LED BAR 17W a FOMEI LED RING SMD 23W/E, které jsem měl krátce před focením zapůjčeny na zářijovém workshopu Glamour a aktu na Jadranu v Chorvatsku a kde jsem měl možnost si je poprvé vyzkoušet. 

Jednoduchá manipulace, nenáročné na prostor, nikde nepřekážející kabely a porovnání cena/výkon bylo jasným důvodem si je nakonec i pořídit a využít je hned na nejbližší zakázce. Díky malým rozměrům akumulátorem napájených LED tyčí BAR 17W se mi snadno a rychle podařilo například vysvítit interiér audiny na nádvoří vlašimského zámku. Mnohem jednodušší než s velkými strip boxy s nimi byla i manipulace ve studiu při focení siluety v protisvětle. Navíc možnost nasadit klapky a světlo tak zúžit do uzounkého proužku nebo možnost plynně měnit barevnou teplotu od 3200 do 8000 Kelvina prostě nemá chybu. Stejně tak je to u FOMEI LED RING, pomocí něhož jsem vytvořil Dance „kočičí“ oči v detailním záběru obličeje a brokového náboje s jejím podpisem, které pro ni firma speciálně vyrábí.

Mám radost, když mi podobné drobnosti usnadňují život a ještě mi dávají šanci pracovat se světlem co možná nejkreativněji. Vše se dá sice v zásadě nahradit nebo vymyslet jinak. Jde jen o čas. Ten je ale při práci profesionálního fotografa tou nejdražší devizou a musí se s ním nakládat efektivně. Pokud se scéna po každém záběru mění, musí práce odsýpat. Žádného klienta ani model rozhodně nebaví zdlouhavá příprava záběrů. Ba naopak. Hrozí riziko právě té ztráty koncentrace, což se může projevit na finálním výsledku. A ze zkušenosti vím, že klienti raději pracují s fotografem, kterému to jde o ruky. Několikrát jsem slyšel stížnosti klientů na konkurenci a poznámky typu: „Posledně jsme fotografovali s jiným fotografem a tomu všechno hrozně dlouho trvalo.“ V dnešní době, kdy stačí namířit mobil a dotknout se displeje, jsou klienti při focení stále netrpělivější…

Fotogalerie